OmVerkNyheterKontaktLänkar

Where Do You Want To Go?

Sweden
Stay on this site
European Union
European site
United States
American site

Fully compatible with Safari and Internet Explorer for Mac and with Firefox for Mac or PC.


Om Blackbird

I november 2000 lanserade Torgny Lilja webbplatsen Blackbird's Nest. Syftet var att presentera texter och forskning ur den egna produktionen för en bredare publik.

När det var dags att uppgradera hemsidan hösten 2008, studerade Lilja webbjournalistik vid Santa Barbara City College i Kalifornien. Han gjorde därför först en engelskspråkig och sedan en svenskspråkig version av sajten.

Sedan 1994 har Lilja varit doktorand på Institutionen för litteraturvetenskap och idéhistoria vid Stockholms universitet. Han har i det närmaste avslutat arbetet på en doktorsavhandling om Johannes Edfelt.

Till Liljas pågående bokprojekt hör:

Lilja har nyligen avslutat arbetet på följande böcker:

Lilja har en magisterexamen (2013) i humaniora, medier och journalistik från Göteborgs universitet, en licentiatexamen (2011) i litteraturvetenskap samt en kandidatexamen (1998) i litteraturvetenskap, lingvistik och ryska från Stockholms universitet. Han har även läst fristående kurser i vid universiteten i Umeå och Uppsala.

Därtill har han diplomutbildningar i webbjournalistik (2009) från SBCC i Kalifornien, PR & information (2002) från Pace University i New York samt Interaktiva medier, multimedia och hemsidesproduktion (1998) från ETC Akademin i Stockholm.

 


Bakgrund

Torgny Lilja våren 2008Torgny Lilja föddes 1961 i Stockholm, där han har varit bosatt sedan 1988. Ungdomsåren tillbringade han i Tyresö utanför Stockholm, något som har haft stort genomslag i hans tidiga lyrik. Förutom svenska och engelska förstår han ryska, tyska, franska och latin.

Under åren 2006–10 arbetade Lilja med webbinnehåll och administration av språktjänster vid Järva Tolk & Översättning AB. Före det tjänstgjorde han kortare perioder som informatör vid IOGT-NTO och Svenska institutet i Stockholm. Han har också praktiserat på enheten för kultur och PR vid Sveriges Generalkonsulat i New York.

Som frilansare har Lilja 1992–94 utfört grafisk design för Svenska Turistföreningen, Nordiska Ministerrådet, Rabén & Sjögren med flera. Mellan 1989 och 1994 var han ansvarig för desktop publishing på Naturvårdsverkets naturresursavdelning.

En del menar att Lilja fick sitt smeknamn "Blackbird", när han abetade på den svenska myndigheten för signalspaning från 1988 till 1989. En fullständig överblick av hans utbildning och erfarenhet finns i en meritförteckning på Internet.

Fotnot: ”Blackbird's Nest”, ”Blackbird Publishing”, ”Starway Reviews” och Blackbird-logon är varumärken. Denna webbplats är fullt kompatibel med Safari och Internet Explorer för Mac och med Firefox för Mac och PC.

View Torgny Lilja's profile on LinkedIn


]