Timmarna
(2002)
The Hours
Betyg:
Stephen Daldrys film Timmarna bygger på Michael Cunninghams prisbelönta och storsäljande roman med samma namn. Berättelsen handlar om tre kvinnoöden på tre geografiskt skilda platser under tre olika tidsperionder. Återkommande teman håller samman handlingen, som kretsar kring självuppoffring, homosexualitet, otrohet och självmord och dessutom refererar till romanen Mrs. Dalloway av Virginia Woolf.
Cunningham har betecknat sin bok såsom en kärleksförklaring ("the way you want to write about your first love") till förlagan, som var hans första läsupplevelse i ungdomsåren. The Hours alluderar även på Woolfs övriga arbeten inklusive den feministiska essän A Room of One's Own.
Filmen skildrar hur Woolf 1923 befinner sig i Richmond, en
förort till London, där hon skriver på boken om mrs
Dalloway. Manuskriptet bar ursprungligen namnet The Hours.
Woolf känner sig instängd och kontrollerad, och hon
försöker på olika sätt fly vardagen.
Den andra
huvudgestalten i filmen är en hemmafru vid namn Laura Brown, som
lever ett självuppoffrande liv i en villa i Los Angeles 1951.
Under läsningen av Woolfs roman omvärderar hon sitt liv och genomlider
en depression.
Den tredje kvinnan, som porträtteras, är en förläggare vid namn Clarissa Vaughn. Hon lever 2001 i Greenwich Village i centrala New York och har stora likheter med Woolfs romangestalt, Clarissa Dalloway. Vaughn ägnar all sin omtanke åt Richard, en prisbelönad poet, som är döende i aids, men som en gång var hennes stora kärlek. Dessa känslor hindrar henne emellertid från att utvecklas som individ.
Den största behållningen av filmen är Nicole
Kidmans prestation, som redan
vid den första pressvisningen väckte uppmärksamhet
(inte minst genom den markanta förändringen av hennes
utseende), och hon mottog en Oscar för
bästa kvinnliga huvudroll. Även Meryl Streep, Julianne
Moore och Ed Harris gör utmärkta skådespelarinsatser.
Den suggestiva originalmusiken av Philip Glass reflekterar återkomsten av händelsemönster i filmen genom sin repetition av olika teman. På det hela taget är filmen dock en ganska fadd upplevelse, som ställer stora krav på kännedom om bakgrundsfakta.
Dvd-utgåvan innehåller flera sevärda minidokumentärer på engelska och i ett fall på danska, men i likhet med övrigt extramaterial saknar de tyvärr undertexter. De båda kommentarspåren med regissören Daldry och författaren Cunningham samt skådespelarna Streep, Moore och Kidman är likaledes intresseväckande.
© Torgny Lilja för Starway Reviews